Avsnitt 12: AC/DC med Johan Kreku och Fredrik “Zikkan” Sixtensson

AC/DC – ett gigantband som slår alla rekord i tystnad….när de vill. AC/DC Machine är AC/DCs svenska fanklubb. De har benhårt följt gruppen och arrangerar events till bandets ära varje år. Johan och Fredrik lägger ner sin själ i arbetet kring klubben och har gjort den till en naturlig del för allt som har med AC/DC i Sverige att göra. Vi lyssnar hur allt började och vilka milstolpar grabbarna har upplevt. Bland annat tas även Donald Trump, Axl Rose, Alzheimergruppen och klubbtidningen Overdose upp.

Fredrik “Zikkan” Sixtenssons AC/DC-listor

Bästa album:

  1. Let There Be Rock – världens bästa platta alla kategorier.
  2. Powerage
  3. Back In Black
  4. Highway To Hell
  5. Flick Of The Switch

Bästa låtar:

  1. Overdose – världens bästa låt från världens bästa platta!
  2. If You Want Blood (You’ve Got It)
  3. Shoot To Thrill
  4. Problem Child
  5. For Those About To Rock (We Salute You)

Bästa konserter:

  1. Stockholm. Globen, 21 april -96. Ballbreaker Tour. Magi på alla nivåer! De inleder hela showen med att riva en stor del av scenen med en rivningskula. Angus kommer ut och de drar igång Back In Black. Sen ökar bara konserten. Gåshud rakt igenom hela showen!
  2. Berlin. Olympiastadion, 25 Juni -15. Rock Or Bust Tour. Ett supertaggat AC/DC intar Berlin och får 70.000 tyskar och 2 bortkomna svenskar att skrika och stampa i takt: “TNT!! Oi! Oi! Oi!” så att betongfundamentet i arenan skakar! Brian skriker lungorna ur sig och dansar pappadans oavbrutet!
  3. Stockholms Stadion. 3 Juni -10. Black Ice Tour. Här visade AC/DC att trots den evighetslånga “Black Ice”-turnén så var de fortfarande hungriga och på bettet. En av de bästa versionerna av “Let There Be Rock” som jag hört och sett. Ingen kunde då ana att Malcolm bara skulle göra 11 gig till innan han inte orkade uppträda på scen längre.
  4. Stockholm. Globen, 5 Nov -00. Stiff Upper Lip Tour. En liten udda öppning med “You Shook Me All Night Long”! In brakar en staty av Angus och sen levereras en grym setlist, där de levererar en fantastisk urladdning i “Bad boy boogie”.
  5. Prag. Letiště Praha-Letňany, 22 maj-16. Rock Or Bust Tour.
  • Bubblare. Vi var nyfikna på att åka och se Axl Rose ett par gånger, så vi kunde göra en någorlunda rättvis bedömning av situationen. På ett tjeckiskt flygfält så samlas över 60 000 fans och ser AC/DC göra sitt längsta set sen mannaminne: 24 låtar, över 2 tim och 20 min. Inte nog med att de slänger in “Dog Eat Dog”, som de inte kört sen -09, de överraskar alla med att för första gången spela “Touch Too Much” live! Allas hakor i marken! Axl erbjöd sig att hjälpa till att slutföra turnén, han var på scen exakt i tid varje gig, yttrade inga divafasoner över huvud taget, tog ingen plats från någon annan på scen, och förvaltade AC/DC’s låtskatt med respekt. Med tanke på omständigheterna så gjorde han helt klart en godkänd insats. 

Så sorterar Zikkan sin skivsamling: Jag har ingen speciell ordning tyvärr. Jo, i bandordning. Men inte bokstavs- eller titel.

Johan Krekus AC/DC-listor

Bästa album:

  1. Powerage
  2. Back In Black
  3. Highway To Hell
  4. Let There  Be Rock
  5. Flick Of The Switch

Bästa låtar:

  1. If You Want Blood (You’ve Got It)
  2. Up To My Neck In You
  3. For Those About To Rock (We Salute You)
  4. Problem Child
  5. What Do You Do For Money Honey

Bästa konserter:

  1. Berlin 2015
    Vi åkte ner till Berlin för att se AC/DC på olympiastadion. Bara det är ju något man bara måste göra innan man dör. Det skulle bli vår första konsert på ROB turnén och enligt mig faktiskt den bästa konserten jag sett. Bandet var i toppform och brian skrek verkligen sockarna av sig den kvällen.
  2. Stockholm Stadion 2010.
    Egentligen borde den här konserten plats in på första plats. Jag lyckades via Acdcmachine få tag på ett fotopass till konserten och kunde inte riktigt förstå vad som skulle hända. Jag skulle få stå, längst fram, på ett par meters avstånd från mina barndomsidoler under de tre första låtarna. Jag minns att jag vände mig om och såg publikhavet koka vid ett tillfälle. Det var magiskt.
  3. Stockholm 2009
    Jag var på bägge konserterna i Globen 20 & 22 februari 2009 och har väl svårt att handplocka vilken som är bäst. Men jag skulle nog säga att den andra konserten var snäppet vassare. Dessutom hade jag träffat Brian och Cliff dagen innan.
  4. Roskilde 2015
    Vi tog vårt pick och pack och drog iväg till Roskilde på AC/DC. Jag minns att vi gjorde en recension och kallade det rätt och slätt “Sneseglarnas afton” för det var precis vad det var.
  5. Prag 2015
    Vi bokade in en resa där vi åkte först till Wien och såg AC/DC och bussade sedan över till Prag för konsert nummer två. Brian hade några månader tidigare ofrivilligt fått ta en paus och Axl hoppade in som ersättare. Vi tyckte väl att vi var mer eller mindre tvugna att åka ner och se spektaklet. Det här är ju ändå en historisk händelse i historien om AC/DC. Av de två konserter vi såg med Axl så är Prag den vassare. Dessutom slänger de in “Touch too much” i setlistan. En ganska bisarr detalj som jag minns är precis innan de drar igång introt till “You shook me” så säger Axl “Angus, we got a request from the crowd and its a touch too much”, både jag och Zikkan kollar på varandra med haken nere vid gräset. Och så kommer “you shook me” introt och man var helt förstörd. Men vi fick såklart höra låten lite senare i setlistan.

Så sorterar Johan sin skivsamling: Mina vinyler är i albumordning. Ibland blir man sugen på att bläddra fram någon unik press, har exempelvis första pressningen av For Those About to Rock (We Salute You) från Spanien där färgerna är omvända. (kanonen är i guld och omslaget i svart

 

Bildgalleri

HOSTS: Fredrik Blid & Fredrik Brolin
VINJETTMUSIK: Spells Of The Dead – Crows Over Brávellir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *